2010.10.05.
19:38

Írta: somogyig

Immanuel Kant: Válasz a kérdésre: Mi a felvilágosodás?

A felvilágosodás kilábalás a magunk teremtette kiskorúságból, merészség arra, hogy ne mások vezessenek, hanem a saját értelmünkre támaszkodjunk („Habe Mut, dich deines eigenen Verstandes zu bedienen!”)

Kiskorúnak, tehát mások által vezetettnek lenni azért csábító sok ember számára, mert kényelmes állapotot jelent. Ezáltal nehézzé válik a felnövés, hiszen járatlan utakra kellene lépni, és a merészség ehhez nem sokakban van meg. Könnyebb feladata van egy közösségnek, mert benne mindig akad olyan, aki felkarolja a közösség egészét.

Mindezen dolgok alapfeltétele a szabadság, mégpedig az ész korlátlan használatának szabadsága. Nem elég eszünket magánhasználatra felhasználni. Az a tudós azonban, aki írásaival a világhoz szól, a maga nevében beszél, eszét nyilvánosan használja.

A nép feletti gyámkodás nem alapulhat megváltoztathatatlan hitvallásra, mert ez gátolja a tévedésektől való megtisztulást és a felvilágosodás előrehaladását. Ezért meg kell engedni, hogy a fennálló renddel kapcsolatban minden polgár, ha akar, kritikával éljen.

A törvénykezés a népakaratot szimbolizálja, ezért nem uralkodhat felette despotikus módszerekkel. Noha nem élünk még felvilágosodott korban, a felvilágosodás korában már igen. A szabadság szelleme terjed, és nem veszélyezteti a közösség rendjét. A kiskorúságból való kilábalás sarkallatos pontja a vallásszabadság kérdése. Az a fejedelem, aki a vallási kérdésekben nem ír elő kötelezettségeket alattvalóinak, felvilágosult uralkodó.

A kifejlődőben lévő szabadság eszméje elterjed a nép körében, rábírja a polgárokat a szabad gondolkodásra, és rábírja végül az államhatalmat is, amely számára előnyössé válik, ha polgáraival méltóságteljesen bánik.

Szólj hozzá!

Címkék: politika vallás filozófia

A bejegyzés trackback címe:

https://kotelezok.blog.hu/api/trackback/id/tr372347794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása